Schier Residence Post Production Rendering 2.jpg

MABOUYA VUE VILLA @ ST. LOUIS CARRIACOU

Project Location: St. Louis, Carriacou, grenada

Project Type: Residential

Project Scale: 5.200 Sq. Ft.

Project Status: Approved for Construction

Architect: Lachaba Carr Joseph

Structural Engineer / Structural Draftsperson: Lachaba Carr Joseph

Client: Confidential

Visualization Artist: Lachaba Carr Joseph

Contractor: Kevin Richardson (Bald Head)

Project Description: 

This project consist of two separate entries, one at the upper level allowing for a single car access and turn and another at the lower level, which allows for a two car guest parking and two car garage. This dwelling also counts with a sky lounge which is at a mezzanine level above and open plan living/kitchen. Most significantly in counts with a 12 foot wide suspended wooden wrap around veranda with access from two of the three bedrooms including the master bedroom. The upper wood framed roof extends South to North from the ground to the ridge to avoid uplift from hurricane force winds. Further bracing is employed on this roof to all allow for stability from lateral wind loads. This feature also allow for a visual of landscaped areas to the rear of the site from the foyer and sky lounge. The roof finish on the wooded framed roofs are of a traditional finish of synthetic cedar shingles. This dwelling also counts with a lower concrete roof allowing for the installation of solar panels and rain harvesting. More precisely all roofs on this dwelling will be used for rain harvesting, allowing for a substantial area. The cistern is dual in nature to allow for maintenance of one at a time without having to dispose of all the water supply. This cistern will hold close to 24,000 gallons of water beyond the minimum government recommended 11,000 gallons. Additionally this dwelling counts with a great deal of covered semi-outdoor spaces for entertaining guest on the lower level. Finally the fenestration is a simple combination of glass panels with operable vertical louvers with mosquito screens. This dwelling aims to mix a clean lined contemporary vision with the tropical and traditional warmth with material choice and volumetric gestures.

Schier Residence Post Production Rendering 4.jpg
Schier Residence Post Production Rendering 1.jpg
Schier Residence Post Production Rendering 3.jpg